Seredzice – Gmina Iłża, gościły uczestników warsztatów z produkcji miodu, prowadzone przez Pana Łukasza Morawskiego z Pasieki Murawscy, jednej z najprężniej działających i wielokrotnie nagradzanych pasiek na terenie Województwa Mazowieckiego. Natomiast w drugiej części odbyły się warsztaty kulinarne, prowadzone przez Panią Elżbietę Bień.
Natomiast w Gębarzowie; Gmina Skaryszew, odbyły się warsztaty produkcji sera podpuszczkowego, które poprowadził Pan Krzysztof Jaworski, utytułowany serowar z Żuław, absolwent Akademii Rolno-Technicznej w Olsztynie, który od ponad 15 lat zajmują się produkcją serów. Uczestniczki szkolenia zgłębiły sekrety pracy serowara, zdobyły praktyczne umiejętności własnoręcznego wykonywania serów. Na koniec spotkania odbyła się degustacja wyprodukowanych serów.
Oba spotkania były realizowane w ramach projektu „Mazowiecka Kuźnia Smaków. Promocja dziedzictwa kulinarnego obszaru Południowego Mazowsza, wpływająca na rozwój produktów tradycyjnych i regionalnych” realizowanych w ramach działania Planu Operacyjnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich ze środków Unii Europejskiej w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020”. Inicjatywa ta oferuje szereg specjalistycznych zajęć szkoleniowych, warsztatów i szkoleń e-learningowych związanych z budowaniem silnej marki produktów tradycyjnych, regionalnych, producentów branży spożywczej, jak również z rozwojem mieszkańców obszarów wiejskich, którzy chcieliby podjąć działalność pozarolniczą związaną z produkcją zdrowej żywości.
Tel.: 509-139-815
Tel.: 505476156
Tel.: 723312399
Tel.: 783991912
E-mail.: 602817487
Tel.: 516927589
Tel.: 698680086
E-mail.: 601612271
0 użytkowników i 241 gości